Schema de Eco-Management si Audit

Esti aici: acasa » protectia mediului » articole » schema de eco-management si audit

In contextul dezvoltarii durabile, protectia mediului a devenit parte integranta a managementului organizatiilor.

EMAS

EMAS - la nivel european este definit prin “Eco-management and Audit Scheme” (Schema de management de mediu si audit – EMAS).

EMAS-ul este sistemul european de management de mediu si audit, care permite participarea voluntara a organizatiilor care desfasoara activitati cu impact asupra mediului (companie, corporatie, firma, intreprindere, autoritate sau institutie, o parte sau o combinatie a acestora, cu raspundere limitata sau cu orice alt statut juridic, publica sau privata care are propria structura functionala sau administrativa), la schema comunitara de management de mediu si audit in scopul imbunatatirii continue a performantei de mediu.

EMAS – Performanta. Credibilitate. Transparenta.
In majoritatea cazurilor, companiile romanesti au relatii parteneriale cu firme din tarile europene, astfel ca EMAS (ca instrument recunoscut si utilizat in spatiul european) pare din acest punct de vedere mai atractiv. In alte cazuri insa, avand clienti din tari din afara Europei, firmele se pot orienta catre ISO 14001.
Implementarea SMM conform EMAS cat si ISO 14001 este desigur posibil si exista suficiente motive pur economice pentru a proceda in acest fel.
→   Performanta: EMAS este o schema de management de mediu voluntara, bazata pe o schema armonizata a intregii Uniuni Europene, cu obiective de imbunatatire a performantei de mediu a organizatiilor prin angajamente proprii de evaluare si reducere a impactului lor asupra mediului.
→   Credibilitate: Prin natura externa si independenta a inregistrarii si a procesului de verificare, EMAS asigura credibilitatea publica si increderea ca schema include sistemul de management si declaratia de mediu.
→   Transparenta: Informarea publica cu privire la performanta de mediu a organizatiei este un aspect important al obiectivului schemei. Aceasta se realizeaza prin declaratia de mediu care ofera informatii publicului asupra impactului de mediu si performanta organizatiei si a modului in care organizatia se implica activ prin angajatii sai in implementarea schemei. Logo-ul EMAS poate fi aplicat pe diverse produse, fiind un instrument vizual atractiv care demonstreaza angajamentul organizatiei de imbunatatire a performantei de mediu si indica increderea informatiilor oferite.

emas-scheme

La nivel national legislatia in domeniul EMAS este urmatoarea:

• HOTARARE nr.57 din 26 ianuarie 2011 privind stabilirea unor masuri pentru asigurarea aplicarii prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.221/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind participarea voluntara a organizatiilor la un sistem comunitar de management de mediu si audit (EMAS) si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 761/2001 si a deciziilor 2001/681/CE si 2006/193/CE ale Comisiei.

AVANTAJELE INREGISTRARII EMAS
→   Pastrarea si imbunatatirea imaginii interne si externe a organizatiei;
→   Mentinerea unor relatii de buna colaborare cu autoritatile de mediu;
→   Diminuarea sau reducerea riscurilor de raspundere penala si juridica;
→   Reducerea costurilor de operare (economisirea consumurilor de utilitati: energie electrica, apa, cobustibili, materii prime);
→   Cresterea profitului organizatiei prin majorarea ofertelor de vanzare pe pietele europene;